Branschnyheter

Det här gäller när uppskovsräntan slopas

Har du sålt en bostad 2014 – 2019 men inte begärt uppskov? Nu kan du göra det i efterhand och få tillbaka skatten du har betalat in.

När regeringen presenterade höstbudgeten fanns ett för många efterlängtat besked: Uppskovsräntan slopas på både befintliga och nya uppskov från och med deklarationen 2022. Konsekvensen? Den som sålt sin bostad under åren 2014–2019 utan att begära uppskov kan göra det i efterhand och då få tillbaka skatten de redan har betalat in.

Enklast är att begära omprövningen genom Skatteverkets e-tjänst som öppnar 16 december. Enligt ett pressmeddelande från Skatteverket innebär regelförändringen att det från och med inkomståret 2021 inte kommer att kosta något att skjuta på vinstbeskattningen.

– I den nya e-tjänsten finns flera uppgifter om den sålda bostaden redan förifyllda. Du kompletterar själv med vissa uppgifter om den sålda och den nya bostaden och kan därefter se om du kan få uppskov och vad det innebär rent ekonomiskt. Det betyder att du dels får veta hur mycket skatt du kan få tillbaka men också hur stor den retroaktiva uppskovsräntan blir. När du ser vilka pengar det rör sig om kan du själv avgöra om du vill begära omprövning eller inte, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket, i en kommentar.

Skatteverket skriver att de som uppskov kommer att få tillbaka hela eller delar av sin inbetalda vinstskatt, och skjuter på beskattningen av vinsten.

”Samtidigt behöver de betala uppskovsränta för året efter försäljningen fram till och med deklarationen 2021, när uppskovsränta ska betalas för sista gången. De som redan har ett uppskov behöver inte göra någonting utan kommer automatiskt att slippa uppskovsräntan från och med deklarationen som de lämnar 2022.”

För den som sålde bostaden 2014 och vill begära omprövning gäller det att vara snabb när tjänsten öppnar. Då en omprövning bara går att begära sex år tillbaka i tiden måste ansökan om uppskov göras senast 31 december.

Charlotta Marténg

 

Fakta

  • E-tjänsten för att begära omprövning öppnar den 16 december.
  • Den som säljer sin bostad med vinst och köper en ny bostad kan i vissa fall skjuta upp beskattningen av vinsten genom att ansöka om ett uppskov.
  • Den årliga kostnaden för att ha ett uppskov tas bort. Att skjuta upp beskattningen av vinsten kostar därmed inte något. Ändringarna träder i kraft 1 januari 2021.
  • De nya reglerna gäller i deklarationen som lämnas in 2022.
  • Med permanentbostad menas den bostad som du bor och är folkbokförd i, det vill säga reglerna om uppskov gäller inte den som säljer en fritidsbostad.

Källa: SKATTEVERKET