Branschnyheter

Digital inlämning av årsredovisning obligatorisk 1 juli

Ett steg närmare obligatorisk digital inlämning av årsredovisningar för aktiebolag. Nu har Bolagsverket lämnat in en hemställan till justitiedepartementet.

Bolagsverket hemställan till justitiedepartementet har varit på gång sedan hösten 2020, vilket Resultat tidigare skrivit om: https://www.tidningenresultat.se/krav-pa-digital-inlamning-narmar-sig/ Nu har myndigheten slutligen lämnat in den.

– Vi vill att det ska vara enkelt att vara företagare i Sverige och att lämna in årsredovisningen digitalt är det enklaste, snabbaste och säkraste sättet. Vi vill underlätta för företagaren både i rollen som ingivare och användare av finansiell data, säger Lena Munther, chef för årsredovisningsavdelningen på Bolagsverket.

Aktiebolag som följer regelverken K2 och K3 har kunnat lämna in årsredovisningen digitalt sedan 2018. I hemställan föreslås att digitalt inlämnade årsredovisningar ska bli ett lagkrav från 1 juli 2021. Det betyder att de företag som har räkenskapsår som börjar efter 30 juni 2021 blir de första som kommer att omfattas av de nya reglerna om att lämna in digitalt. Ett slutgiltigt beslut om obligatorium tas av riksdagen.

Sofia Hadjipetri Glantz

Läs mer: Hemställan om att göra digital ingivning av årsredovisning obligatorisk för aktiebolag

https://bolagsverket.se/polopoly_fs/1.21900!/hemstallan-digital-ingivning.pdf