Branschnyheter

Digitala ärenden inom EU lättare för konsulter

Det ska bli enklare för redovisnings- och lönekonsulter att göra digitala ärenden över gränserna. I december togs första steget till portalen Your Europe.

Nya portalen Your Europe ska underlätta för privatpersoner och företagare att utföra ärenden digitalt inom hela EU, samt hitta information om bland annat nationella regler och rättigheter.

Camilla Carlsson, Auktoriserad Redovisningskonsult FAR, menar att den nya sajten, som även finns på svenska, är en välbehövlig hjälp för både redovisnings- och lönekonsulter.

– Här hittar du praktisk information för dina kunder som gör affärer i Europa, det kan exempelvis handla om moms, bolagsskatt eller anställningsavtal. Alla upplysningar är samlade på ett och samma ställe och det är tydligt vad som gäller för de olika EU-länderna. Detta är ett stort stöd för våra konsulter och deras kunder, säger Camilla Carlsson.

Portalen etablerades nu i december 2020, och i dagsläget går det att hitta information från statliga myndigheter. Nästa steg sker i december 2022, då kommer även kommuner och regioner att bidra till portalen. Tredje etappen är planerad till december 2023, då ska digitala tjänster finnas på plats som gör det möjligt att utföra digitala ärenden över gränserna.

Sofia Hadjipetri Glantz

Läs mer: Här finns portalen Your Europe https://europa.eu/youreurope/#sv