Branschnyheter

EU-portal hos Tullverket ska underlätta tullhanteringen

Tullverkets resa mot en helt digital tullhantering fortsätter. I den gemensamma EU-portalen går det nu att ansöka om att bli registrerad exportör.

I takt med att Tullverket digitaliserar sina tjänster försvinner pappershanteringen steg för steg. Sedan 15 juni 2021 behöver den som vill ansöka om att bli registrerad exportör (Rex) inte längre skicka in en blankett. I stället görs ansökan via en EU-portal som man loggar in i via Tullverkets e-tjänster. Målet är en helt digital tullhantering, något som Resultat berättat om vid tidigare tillfällen.

Rex är ett system som används för att visa ursprungs som kan ge förmånsbehandling och det används vid export av ursprungsvaror från EU till flera av de länder som EU slutit frihandelsavtal med, exempelvis Kanada, Japan och Storbritannien men även till och från GSP-länder och utomeuropeiska länder och territorier, ULT.

Så här skriver Tullverket på sin webb:

De företag inom EU som behöver vara registrerade exportörer är företag som:

  • Exporterar ursprungsvaror till de länder där Rex används i frihandelsavtalet, till exempel Storbritannien, Japan och Kanada.
  • Exporterar material till GSP-länder eller ULT för kumulation, det vill säga tillverkning av varor som sedan importeras med ursprungsintyg.
  • Vidaresänder GSP- eller ULT-varor inom EU, till exempel efter att varorna har legat på tullager.
  • Vidaresänder GSP-varor till Norge eller Schweiz.

Charlotta Marténg

 

Läs mer på Tullverket:

https://www.tullverket.se/sv/foretag/exporteravaror/frihandelvidexport/registreradexportorrex.4.1ae34b17159018cf7a6524.html