Branschnyheter

Reducerad skatt för klätterbana

Att ta sig runt en klätterbana är en idrottslig aktivitet. Därför ska skatten på entréavgifter reduceras. Det slår Skatterättsnämnden fast i ett förhandsbesked som går emot Skattemyndigheten.

Ett företag har en klätterbana där man mot en avgift kan ta sig runt flera meter över marken. Deltagarna sitter fast med rep och vajrar i broar och mellan träd. Längs banan finns hinder, bland annat tunnlar och klätterväggar. Deltagarna ska balansera på rep och stockar.

Innan man börjar klättra måste man genomgå en kort säkerhetsutbildning med instruktör.

Det krävs både styrka och koordination för att ta sig runt banan, något som bidrar till välmående och god hälsa, enligt företaget.

Företaget anser att det handlar om idrottslig verksamhet. Därför bör momsen på entréavgiften bara vara 6 procent, anser företaget.

Men Skatteverket anser att det främst handlar om upplevelser och spänning. Aktiviteten kan betecknas som ren avkoppling även om den kan vara fysiskt ansträngande, enligt Skatteverket som säger nej till reducerad skatt på entréavgiften.

Men Skatterättnämnden håller med företaget: Det handlar om att ge besökarna möjlighet att utöva fysisk träning eller andra fysiska aktiviteter.

Därmed ska det vara reducerad skatt på entréavgiften, slår Skatterättsnämnden fast.

 

Björn Dickson

Skatterättsnämnden diarienummer 15-21/I

 

6, 12 eller 25 procent? – exempel på olika momssatser

 Ska det vara 25 procent, 12 procent, 6 procent eller momsfritt? Det gäller att ta reda på vad som gäller.

 När man säljer vissa varor och tjänster ska man inte ta ut 25 procents moms utan i stället 12 eller 6 procent. I vissa fall ska man inte ta ut någon moms alls. Här är några olika exempel på branscher och verksamheter med olika moms.

 Idrott och träning

Momsen är normalt 6 procent på:

  • idrotter som utövas i Riksidrottsförbundets medlemsförbund
  • styrketräning, jazzdans, aerobics, workout och kampsporter
  • trav- och galoppverksamhet ansluten till Svenska travsportens centralförbund eller Svenska galoppförbundet
  • tjänster som har ett nära samband med idrott, till exempel tillgång till redskap och uthyrning av baddräkter, handdukar, skridskor och racketar.
  • transport i skidliftar
  • entréavgift till idrottsevenemang
  • deltagaravgifter till idrottstävlingar.

 Camping

Inom camping är momsen normalt 12 procent. Campingverksamhet omfattar till exempel uthyrning av husvagns- eller tältplatser och enklare stugor

Fastigheter

Att sälja eller hyra ut en fastighet är normalt sett momsfritt.

Om man som företagare hyr ut en lokal till en annan företagare som har en momspliktig verksamhet kan man i vissa fall bli frivilligt skattskyldig och välja att få ta ut moms på uthyrningen.

Restaurang och catering

Momsen på restaurang- och cateringtjänster är 12 procent.

Med restaurang- och cateringtjänster menas när man säljer mat eller dryck i en egen lokal eller i någon annans lokal tillsammans med andra tjänster, till exempel dukning, servering och diskning.

Hotell och pensionat

Momsen är normalt 12 procent på rumsuthyrning i hotell-, pensionats- och vandrarhemsverksamhet eller liknande.

Men konferensarrangemang med de tjänster som ingår räknas inte som rumsuthyrning. Momsen på konferenser är därför 25 procent. Samtidigt är momsen på logi och hotellfrukost för konferensdeltagare 12 procent.

Källa: Skatteverket