Branschnyheter

Stora brister hos nagelvårdsbranschen

42 miljoner i oredovisade inkomster och löner. Det blev resultatet efter att Skatteverket specialgranskat nagelvårdsbranschen.

Under 2019 och 2020 valde Skatteverket att granska nagelvårdsbranschen extra noga. Orsaken var misstankar om osund konkurrens och oredovisade löner.

259 företag granskades, och en femtedel av dessa utreddes noggrannare. Myndighetens misstankar visade sig stämma. Bland de som utreddes extra noga hittades oredovisade intäkter på i genomsnitt en halv miljon kronor per företag enligt ett pressmeddelande från Skatteverket.

– Vissa av salongerna drevs inte ens som företag utan av privatpersoner som hittar sina kunder via Facebook. Det är möjligt att inte alla i branschen känner till vilka krav som gäller för att driva näringsverksamhet i Sverige, säger Magnus Winberg, nationell samordnare och den som lett kontrollen, i pressmeddelandet.

Andra vanliga fel som upptäcktes var att salongerna saknade godkända kassaregister eller personalliggare. Kunderna betalade också ofta kontakt eller via Swish, inte sällan till privata bankkonton.

Enligt Skatteverket talar mycket för att det finns en exploatering av arbetskraft inom nagelvårdsbranschen och myndigheten upptäckte enstaka fall av fusk med lönebidrag och även fall där personal tvingats betala tillbaka lön de fått via Swish.

Skatteverket anser att det behövs mer information till branschen om vilka regler som gäller och anser att felen är mycket stora i förhållande till storleken på nagelsalongerna.

Charlotta Marténg