Branschnyheter

Tillfälliga anståndsregler utökade

Ska du söka anstånd för inbetalning av skatt, moms och arbetsgivaravgifter? Nu är det hög tid.

En av åtgärderna som införts för att underlätta för företag i samband med coronapandemin är tillfälliga anståndsregler för inbetalning av skatt, moms och arbetsgivaravgifter. Enligt Skatteverket har ungefär 50 000 företag beviljats anstånd med sammanlagt cirka 47 miljarder kronor.

Nu är hög tid att se över sitt företag och söka om anstånd om det behövs. Skatteverket meddelar att 1 maj sker en automatisk överföring av obetalda skulder, där det gått ut betalningskrav, från skattekontot till Kronofogden.

”För att Skatteverket ska ha möjlighet att handlägga ansökningarna innan restföringen rekommenderas företag att ansöka om anstånd så fort som möjligt.” skriver Skatteverket på webben.

De tillfälliga reglerna har utökats och kan nu beviljas för sju redovisningsperioder. Detta gäller anstånd med inbetalning av avdragen skatt och arbetsgivaravgifter. När det gäller anstånd för moms gäller högst sex redovisningsperioder för de som har momsredovisning varje månad, och två perioder för de som har kvartalsredovisning.

”Enligt de tidigare reglerna togs en avgift ut med 0,2 procent på beviljat anståndsbelopp per kalendermånad från och med månaden efter att anstånd beviljats för anstånd som beviljats efter den 5 februari. Nu sänks anståndsavgiften till 0,1 procent för dessa anstånd.” skriver Skatteverket på webben.

Kostnadsräntan ligger still på 1,25 procent.

Charlotta Marténg

 

Läs mer: Skatteverket om tillfälligt anstånd

https://skatteverket.se/foretagochorganisationer/skatter/skattekontobetalaochfatillbaka/tillfalligtanstandmedskattebetalning.4.1c68351d170ce55452710af.html