Branschnyheter

Välkommen klarläggande om värnskatten

Frågorna om arvs-, gåvo- och värnskatt har varit på tapeten senaste tiden. Nu har beskedet kommit att Socialdemokraternas partistyrelse inte vill återinföra skatterna. Ett välkommet besked för företagarna anser Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR.

 Den senaste tiden har en debatt om bland annat införande av arvs-, gåvo-, värnskatt och fastighetsskatt, samt även ett tak på ISK-sparande, förekommit. Kritik har riktats mot förslagen men nu kommer uppgifter att reformerna inte är något som Socialdemokraternas partistyrelse vill genomföra. Dagens industri (Di) rapporterar om att Socialdemokraternas partistyrelse valt en försiktigare väg inför kongressen efter debatten om de kontroversiella skatterna.

Di skriver att förslaget på fastighetsskatt avslås av partistyrelsen och att partistyrelsen i sin motivering till och med går så långt att man liknar den vid marknadshyror. I stället ser partistyrelsen fördelar med dagens system. Det konstateras också i handlingar inför partikongressen att man inte vill återinföra arvs- och gåvoskatterna då det inte finns någon legitimitet på dem. Inte heller är det aktuellt att återinföra värnskatten på högre inkomster, som partiet gick med på att avskaffa i samband med januariavtalet.

Diskussionen har skapat många frågor bland företagare och småsparare något som branschens medlemmar har märkt.

− Beskeden från Socialdemokraterna i dessa frågor är därför både välkomna och bör vara ett klarläggande för rådgivare, företagare och ägare, säger Hans Peter Larsson, skatteansvarig på FAR och Auktoriserad Skatterådgivare FAR.

Charlotta Marténg