Branschnyheter

Möjligt att spärra obehörig ombudsregistrering

För att minska risken för bedrägerier inför Skatteverket en ny funktion: Möjligheten att spärra obehörig ombudsregistrering.

Den som vill ha hjälp att utföra ärenden hos Skatteverket kan använda sig av ett ombud. Möjligheten finns både för privatpersoner och för företag. Det kan till exempel handla om att få hjälp med deklarationen.

Nu ökar Skatteverket säkerhet och stärker skyddet mot bedrägerier genom att införa funktionen spärra obehörig ombudsregistrering. Den som ansluter sig spärrar möjligheten att ansöka på papper för alla typer av ombud som går att ansöka om digitalt.

− Vi hoppas att alla som kan ansluter sig till våra spärrtjänster. Det är ett enkelt sätt att skydda sig mot bedrägeriförsök. Den nya spärren är för alla, inte bara för dem som annars har ombud, säger Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Den som vill lägga in spärren loggar in på Skatteverkets webb och går in i tjänsten Ombud och behörigheter. Spärren gäller omedelbart när förändringen godkänts med e-legitimation.

Resultat har tidigare berättat om de åtgärder Skatteverket tidigare vidtagit för att minimera risken för bedrägerier med ombudsregistreringar på papper, en inbyggd fördröjning vid pappersansökan.

https://www.tidningenresultat.se/ny-rutin-for-ombud-via-pappersansokan/ Nu stärks alltså säkerheten ytterligare.

Charlotta Marténg

 

LÄS MER PÅ SKATTEVERKETS WEBB: